Atunci cand vrei sa gasesti cele mai sanatoase, mai lejere si mai echilibrate alternative la faina alba sau vrei sa gasesti o solutie la intoleranta ta la gluten, ai de ales intre o multime de optiuni.
Amidonul. Este primul substitut cunoscut de toata lumea. Amidonul de porumb sau de cartofi este cel care te ajuta sa obtii preparate culinare mai light. Chiar daca amidonul contine tot cam atatea calorii ca si faina alba, avantajul sau este ca se poate folosi in cantitati mai mici. Poti inlocui ¼ sau 1/3 din faina alba cu amidon in toate retetele de prajituri.
Leguminoasele. Nautul, fasolea rosie, lintea… leguminoasele sunt cea mai buna idee atunci cand vine vorba despre a inlocui in intregime faina. Trebuie sa la fierbi si sa le mixezi si le poti folosi in preparatele dulci sau sarate.
Piure-ul de cartofi. Cartofii sub forma de piure sau razuiti sunt cea mai buna idee atunci cand vine vorba despre a inlocui faina alba din preparate. De ce? Deoarece contin amidon care se umfla la contactul cu caldura sau cu umiditatea.
Pudra de migdale, de nuci sau de alune. Daca vrei sa conferi mai multa savoare preparatelor tale dulci, pudrele de migdale, de nuci sau de alune sunt o idee foarte buna. Chiar daca acestea contin mai multe calorii decat faina alba, acestea sunt mult mai nutritive in acelasi timp deci si mult mai sanatoase. Contin antioxidanti, oligoelemente, vitamine si acizi grasi saturati, adica grasimi bune pentru organism.
Quinoa, hrisca sau mei. Sunt cea mai buna idee pentru a inlocui faina alba deoarece contin un numar foarte important de nutrienti, mai ales fibre si saruri minerale si aminoacizi esentiali. Sunt deci o adevarata mina de beneficii pentru sanatate.
Fulgii de ovaz sau de grau. Sunt cea mai buna idee atunci esti la regim. Sunt mai solizi dar contin mai putine calorii. In plus, sunt foarte bogati in fibre solubile si pectina care te ajuta sa te saturi mult mai repede si mai usor.
Faina integrala sau semi-integrala. Sunt variante mult mai bogate in fibre si unele dintre ele fara gluten. Integrate in retete, acestea sunt mult mai savuroase, mai nutritive si mai energetice, fara sa contina insa foarte multe calorii.