Excesul de sare si de sodiu este foarte nociv pentru sanatate. Trebuie sa ajungi sa constientizezi acest lucru si consumul redus de sare sa ajunga sa fie prioritatea ta. Dar pentru unii felurile de mancare cu mai putina sare sunt sinonime cu mese terne, insipide si fara gust. Exista insa unele solutii simple si foarte eficiente pentru a reduce consumul de sare si pentru a prepara cele mai savuroase feluri de mancare in acelasi timp.
Mizeaza pe condimente. Gustul unui fel de mancare nu este determinat in mod neaparat de sare. Exista o multime de ingrediente care te pot ajuta sa variezi savorile si asezonarile. Mirodeniile, pe langa faptul ca sunt excelente pentru sanatate, fac parte dintre cele mai bune substitute.
Piperul sau ardeiul iute sunt cele mai bune idei pentru a pune in valoare gustul unui fel de mancare.
Dar pentru o bucatarie cu accente orientale poti miza pe curry alaturi de pui sau de dovleac, pe chimion alaturi de morcovi, pe curcuma, pe paprika…
Fa loc in bucataria ta ierburilor aromatice. Ierburile aromatice pot si ele sa inlocuiasca foarte bine sarea in bucatarie. Si ai de unde alege- busuioc, patrunjel, cibuleta, menta, coriandru, anason, menta… aromele sunt multiple.
Incearca sa folosesti legumele aromatice. Cu siguranta ca ai auzit de ierburi aromatice. De legume aromatuce ai auzit insa? Sunt legume care pot conferi in mod natural savoare alimentelor si care joaca un rol esential in asezonarea felurilor de mancare.
Foloseste ceapa rosie sau alba maruntita, esalota, usturoi, intr-un sos sau un fel de mancare si vei reusi sa ii pui cel mai bine in valoare savorile dar si mai multa profunzime si caracter.
In ceea ce priveste rosiile si ardeii rosii, pe lana faptul ca vin cu mai mult gust acestea vin cu mai multa culoare in felurile de mancare atat pentru placerea ochilor cat si pentru cea a papilelor gustative.
Alte trucuri:
- foloseste sucul de lamaie care are un gust acidulat care ne duce cu gandul la sare. In salate si legume este delicios.
- algele marine precum wakame sunt delicioase in salate, supe sau vinegrete.
- otetul de cidru are si el un gust acidulat si ne aminteste de sarea din salate.