Stii care sunt beneficiile fito-nutrientilor? Dar cele mai bune surse?

Se stie ca fito-nutrientii din fructe si din legume te ajuta sa te protejezi sau sa previi unele boli. Iata deci care sunt numeroasele lor virtuti din domeniul sanatatii dar si alimentele care reprezinta cele mai bune surse.

Acidul elagic. Acidul elagic este cel care poate inhiba tumorile canceroase din plamani, din ficat, piele sau tesuturile esofagiene. Acest fito-nutrient essential poate sa aiba si alte efecte anti-cancer. Se gaseste in fructele mai mici precum coacazele sau capsunile.

Fructo-oligohazaridele. Sunt cele care pot proteja colonul si care pot favoriza cresterea bacteriilor benefice, inhiband dezvoltarea bacteriilor nocive. Pot fi foarte de ajutor celor care sunt tratati cu antibiotice sau care fac sedinte de chimioterapie. Cea mai buna sursa? Topinamburul.

Genistein. Se pare ca acest fito-nutrient benefic poate sa scada riscurile aparitiei cancerului de colon, de san sau la ovare. Poate sa limiteze efectele nocive ale estrogenilor asupra tesuturilor. Se poate gasi in leguminoase, lapte de soia sau tofu.

Zingerone. Un fit-onutrient care poate sa dezactiveze radicalii liberi care pot sa dauneze tesuturilor si care le poate cauza inflamare. Se regaseste in ghimbir mai ales.

Sulforafanul. Sulforafanul este un fito-nutrient care poate sa potentializeze activitatea enzimelor detox de faza II care protejeaza celulele sanatoase de boli. Se poate gasi in varza kale, in broccoli sau in conopida.

Steviozida. Este un edulcorant care nu contine calorii care te poate ajuta sa slabesti si care diminueaza pofta de dulce. Provine dintr-o molecula aflata in frunzele de stevie si se poate lua sub forma de supliment alimentar.

Licopenul. Combate radicalii liberi si se pare ca poate inhiba oxidarea ADN-ului care poate duce la aparitia anumitor tipuri de cancer. Se regaseste in rosii, mai ales in sucul de rosii, in grepfrutul roz si in pepenele rosu.

Limonina. Un fito-nutrient care se poate opune unei proteine care poate facilita cresterea celulelor canceroase. Se poate consuma mai ales vara si previne cancerul de plamani, de ficat si de san. Se poate lua din coaja de lamaie razuita, menta sau telina.

Quercentina. Inhiba cresterea unei bacterii care sta la baza numeroaselor ulcere la stomac. Poate diminua si cataracta. Se gaseste in struguri, mere, rosii sau mazare.

 

About the author
articolesite

Leave a Comment